vineri, 3 aprilie 2009

RH negativ si RH pozitiv

RHPoate va intrebati ce e acest RH. Ei bine, RH este o componenta din sange si este prescurtarea de la o maimuta cu sange apropiat de cel al omului, Macacus Rhesus, un fel de eroina a laboratoarelor. Cei care au aceasta componenta in sange au RH pozitiv, iar aproximativ 15% din populatia globului nu au aceasta componenta in sange ei avand RH negativ.
Ati putea spune acuma, bine bine dar care e diferenta? Ei, diferenta este destul de mare si chiar crucial de importanta.
Daca o femeie are RH negativ, dar a mai fost expusa sangelui RH pozitiv (de obicei se intampla asta prin sarcini anterioare si mai ales prin avorturi sau cezariene anterioare) este de asteptat ca ea sa fi dezvoltat anticorpi antiRH. La o noua sarcina (in care se presupune ca embrionul/fatul are RH negativ) exista posibilitatea ca sangele mamei sa se amestece in cantitati variabile cu cel al fatului si sa apara grade diferite de hemoliza, de la un banal icter neonatal pana la moartea fatului in uter.
Dupa cum vedeti RH negativ are un foarte mare impact asupra femeilor care il au si care daca dintr-o nefericire sau constranse de anumite situatii au suferit un avort si nu au stiut de aceasta lipsa din sangele lor, risca foarte mult ca atunci cand vor sa faca al doilea copil sa nu mai poata.
Exista insa si o parte, sa spunem optimista pentru cele care au RH negativ, si anume tratamentul ce se poate aplica in timp util pentru a le permite viitoarelor mamici sa duca sarcina la bun sfarsit, precum si atenta supraveghere a lor de catre medic.
Despre RH negativ si RH pozitiv se poate spune multe, dar esenta cred ca am prezentat-o in acest mic articol.
Ce pot eu sa spun, decat ca va doresc sa nu fiti printre cei 15% din populatia globului care au RH negativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu