joi, 23 aprilie 2009

Fulgerul - informatii si avatare

Fulgerul este un arc luminos rezultat în urma unui proces de descărcare electrică cauzat de o diferenţă de potenţial electrostatic. Acest fenomen meteorologic are loc în natura între nofulgerulri încărcaţi cu sarcini electrice diferite. In biblie fulgerele şi tunetele sunt o solie, folosite pentru exprimarea mâniei lui Dumnezeu, şi pedeapsa Domnului de exemplu izgonirea lui satan din rai.
Descarcărea între nor şi pământ se numeşte trasnet. Producerea unui fulger este urmată, la sfulgercurt timp, de apariţia tunetului, ce reprezintă sunetul produs de descărcare. Decalajul dintre observarea fulgerului şi receptarea sunetului, se datorează diferenţei dintre vitezele de propagare ale celor două unde, luminoasa şi acustică. Fulgerul are, în medie, 4 sau 5 descărcări principale. Au fost obsevate astfel de descări atingând un număr de 42 cu o intensitate medie de 20.000 amperi. Un fulger/trasnet în medie atinge lungimea de 1 - 2 km, iar în zonele tropicale, unde umiditatea avataraerului e mai ridicată, atinge 2 - 3 km lungime. În nori s-au observat fulgere cu o lungime 5 - 7 km iar cu ajutorul radarului pentru fulgere, unele ce ating 140 km lungime.
Si acuma ceva interesant de care sunt sigura ca nu toata lumea stie si anume: in jurul tunelului sau canalului fulgerului aerul înconjurător atinge temperatavatar cu fulgeruri de 30.000 °C care este de 5 ori mai mare ca temperatura de suprafaţă a soarelui. Această supraîncălzire bruscă a aerului duce la o dilatare masivă asemenea unei explozii cu un zgomot puternic numit tunet. Datorită diferenţei dintre vitezele de propagare a luminii şi a sunetului va apare un decalaj de timp între recepţionarea vizuală şi cea auditivă a fulgerului. Acest decalaj creşte cu cât fulgerul este mai departe de observator. Formele de fulgere pot fi de formă liniară cu ramificaţii şi de formă sferică, iar acum cateva avatare cu ele.

fulgerele

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu